واکسن زونا خطر حمله قلبی و سکته را کاهش می دهد
هر ساله بسیاری از افراد بالای ۵۰ سال به زونا مبتلا می شوند، بثورات پوستی دردناکی که می تواند منجر به عوارض جدی تری شود. این بیماری با واکسن زونا قابل پیشگیری است. اما یک مطالعه جدید نشان می دهد که واکسن ممکن است مزایایی فراتر از پیشگیری از زونا داشته باشد.
به گزارش اخبار تایمز؛ زونا که در اثر فعال شدن مجدد ویروسی به نام واریسلا زوستر ایجاد می شود، در افراد مسن یا کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند شایع تر است. این بیماری نه تنها باعث ایجاد بثورات دردناک می شود، بلکه تحقیقات گذشته نیز آن را با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط دانسته اند.
با توجه به شیوع بالای آن و پیامدهای بالقوه جدی، یافتن راه هایی برای پیشگیری از آن، به ویژه در افراد مسن، مهم است. بیماری های قلبی همچنان عامل اصلی مرگ و میر در جهان است و هر اقدامی که بتواند خطر ابتلا به این بیماری ها را کاهش دهد می تواند تاثیر زیادی بر سلامت عمومی داشته باشد.
در همین راستا، گروهی از محققان دانشگاه کیونگ هی کره جنوبی به سرپرستی پروفسور دونگ کیون یون، مطالعه ای انجام داده اند که ارتباط بین دریافت واکسن زونا و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی را بررسی کرده اند.
تیم تحقیقاتی با استفاده از داده های بیش از ۱.۲ میلیون نفر بالای ۵۰ سال به نتایج جالبی دست یافته است. عنوان مطالعه آنها به نقش واکسن در کاهش خطر ابتلا به مشکلات قلبی اشاره دارد، بدون اینکه تنها به پیشگیری از زونا محدود شود.
برای این مطالعه، محققان اطلاعات سلامتی افراد را از سال ۲۰۱۲ بررسی کردند. از جمله اینکه آیا واکسن زونا را دریافت کرده بودند یا نه، وضعیت سلامت قلب آنها چگونه بود، و چه عواملی مانند سن، جنسیت، سبک زندگی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی در زندگی آنها نقش داشت.
واکسن مورد استفاده در این مطالعه از نوع زنده ضعیف شده بود. یعنی حاوی شکل غیرفعال شده ای از ویروس است که باعث زونا می شود و بدن را تحریک می کند تا مواد ایمنی تولید کند بدون اینکه بیماری اصلی ایجاد کند.
نتایج نشان داد افرادی که واکسن زونا را دریافت کرده بودند، ۲۳ درصد کمتر در معرض ابتلا به مشکلات قلبی بودند. آنها همچنین خطر سکته مغزی، نارسایی قلبی یا بیماری عروق کرونر (CAD) را به طور قابل توجهی کمتر داشتند. این اثر محافظتی در دو تا سه سال اول پس از شلیک قویترین بود، اما تا هشت سال ادامه داشت.
نگاه دقیقتر به دادهها نشان داد که مردان، افراد زیر ۶۰ سال و افرادی که سبک زندگی ناسالم دارند (مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل یا غیرفعال بودن) بیشتر از مزایای قلبی این واکسن بهرهمند میشوند. این می تواند به دلیل پاسخ ایمنی بهتر در سنین پایین تر یا تفاوت در اثربخشی واکسن باشد.
در واقع با پیشگیری از زونا، بدن از التهاب، آسیب به رگ های خونی و احتمال لخته شدن خون که می تواند منجر به بیماری قلبی شود، مصون می ماند.
این یافته ها که در مجله قلب اروپا منتشر شده است، می تواند بینش جدیدی در مورد نقش غیرمستقیم واکسن ها در ارتقای سلامت عمومی ارائه دهد.