اثرپذیری رفاه مردم از اجرای مالیات بر عایدی طلا
اقتصاد۱۰۰ – هفته گذشته شایعه شد که مردم باید طلاهای قبلی خود را در سامانه مودیان ثبت کنند و در هنگام فروش، دولت به اندازه ۲۵ درصد تفاوت نرخ خرید و فروش، مالیات دریافت میکند، اما سخنگوی سازمان مالیات این شایعه را تکذیب کرد و گفت:«هیچ حکم جدید مالیاتی برای طلافروشان وجود ندارد».
در بسیاری از کشورها برای خنثیسازی تقاضای سفتهبازی و هدایت سرمایهها برای سرمایهگذاری در اقتصاد، مالیات بر عایدی سرمایه بر بازارهایی مانند طلا، مسکن و اتومبیل وضع میکنند. در ایران هم اخیرا برای مالیات بر عایدی خودرو و مسکن شرایطی تعیین شده که شاید همین مسئله موجب باورپذیری شایعه مالیات بر عایدی طلا باشد.
در بازار طلا سرمایههای خرد قابلیت ورود دارد، سکه و طلا همزمان با رشد دلار افزایش قیمت مییابد و سرعت نقدشوندگی آن بیشتر از بازار مسکن و خودرو است. با وضع مالیات بر طلا، پیشبینی میشود ارز یکی از بازارهایی است که با افزایش تقاضا مواجه شود، چون قابلیت جذب سرمایه خرد را دارد و در چنین شرایطی بازار ارز میتواند برای خریدار جذاب شود.
مسئلهای که بازار طلا را با سایر بازارها متفاوت کرده، آن است که طلا بر رفاه مردم اثر ندارد؛ ولی خروج سرمایه از چنین بازاری و ورود آن به بازارهای خودرو، مسکن و ارز که بر رفاه مردم اثر مستقیم دارد، میتواند هزینه زندگی مردم را افزایش دهد و بر رفاه اثر منفی بگذارد.
طلا در ایران تقاضای زینتی و سرمایهگذاری دارد و چون تغییر نرخ دلار مستقیماً بر قیمت طلا اثر میگذارد، در بزنگاههای تورمی و افزایش نرخ دلار، با افزایش تقاضا مواجه میشود.
معاملات طلا در ایران برای همه مردم کشور قانونی است ولی معاملات دلار در بازار غیررسمی در فضای قانونی و تحت حسابرسی مالیاتی انجام نمیشود و بر اساس قانون، معاملات دلار بازار آزاد قاچاق است. به همین خاطر تقاضای سرمایهگذاری مردم میان دو بازار ارز و طلا بیشتر به سمت بازار طلا و سکه حرکت میکند که حباب سکه و افزایش حباب طلا و سکه در جهشهای ارزی، این مسئله را تایید میکند.
حال اگر فرض شود که بر معاملات طلا مالیات وضع شود، بخش بزرگی از تقاضای طلا به سمت معاملات در فضای غیررسمی ارز میرود و بخش دیگری از تقاضای سرمایهگذاری در بازار طلا نیز کم خواهد شد که سایر بازارها را با مشکل مواجه خواهد کرد.
منبع:فارس