تحریم با اقتصاد ایران چه می کند؟ / نگرانی برای ابرتورم در ایران
پرفسورمحمدهاشم پسران، اقتصاددان برجسته ایرانی، نظرات خود را در مورد مسائل روز اقتصاد ایران و جهان مطرح کرد.
این استاد اقتصاد با اشاره به این نکته که اقتصاد ایران بیش از ۴ دهه تحتتاثیر تحریمهای اقتصادی بوده است، بیان کرد که شدت و آثار تحریمها در دوران مختلف یکسان نبوده و همین مساله موجب شده بررسی دقیق پیامدهای آن نیازمند شاخصی باشد که شدت تحریمها را بسنجد.
هاشم پسران در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی ایران، سیاستگذاری اقتصادی میتواند با وجود تحریمها به رشد اقتصادی یا مهار تحریمها منتهی شود، گفت که مدیریت اقتصادی کشور تابع شرایط اقتصاد ایران در منطقه و جهان است، یعنی یک کشور با روابط تجاری محدود و غیرقابلگسترش در جهان در نهایت برای رشد اقتصادی با محدودیت واردات و صادرات مواجه میشود؛ به عبارت دیگر اقتصاد برای رشد مستمر یا کاهش تورم به قیود خود وابسته است و تا زمانی که این قیود برداشته نشود، رشد اقتصادی یا کاهش تورم، حتی در صورت تحقق، کوتاهمدت و ناپایدار خواهد بود. در واقع درحالیکه سیاستهای اقتصادی در ایران اهمیت بالایی دارد اما تا زمان برطرف نشدن محدودیتهای اقتصاد ایران، نمیتوان توقع حل اساسی و پایدار مشکلات اقتصاد ایران را داشت. او در ادامه نیاز امروز اقتصاد ایران را رشد مستمر اقتصادی برای یک دوره دستکم دهساله دانست.
پسران در پاسخ به این سوال که چرا برخلاف ایران، عملکرد روسیه در مواجهه با تحریمها نسبتا موفق بوده است، بر این نکته تاکید کرد که تحریمهایی که بر ایران وضع شدهاند، قدمتی بیش از چهار دهه دارند، اما عمر تحریمهای روسیه به ۱۸ ماه نیز نمیرسد. این استاد اقتصاد در ادامه به مقایسه ابعاد اقتصاد ایران و روسیه پرداخت و با اشاره به حجم صادرات نفت روسیه، تحریم این کشور با ایران را غیرقابلقیاس خواند. او در ادامه تاکید کرد با تمام تدابیر اندیشیدهشده از سوی روسیه، هنوز نمیتوان ادعا کرد این کشور با موفقیت توانسته آثار منفی این تحریمها را کنترل کند.
پسران در ادامه به تاثیر سیاستهای پولی بانک مرکزی روسیه در کنترل اثر تحریمها پرداخت و گفت که اقدام آنها درست بود، چرا که از قبل این تحریمها را پیشبینی میکردند. اما مساله در ایران حادتر است. به گفته این اقتصاددان، ایران با کاهش مداوم ارزش پول خود دست و پنجه نرم میکند و این مساله به حدی است که همه پیشبینی میکنند دولت قادر به کنترل این روند نیست و به همین علت به سمت سرمایهگذاریها و روشهایی میروند که بالطبع به کاهش ارزش ریال منتهی خواهد شد. پسران تاکید کرد در دوره اخیر این امر تسریع شده است و در حال حاضر تورم به سطح ۵۰درصدی نزدیک میشود، از این رو من نگران ابرتورم در ایران هستم و قبل از اینکه اصلا بتوانیم درباره رشد صحبت کنیم، باید سیاستهای دولت بتواند از پس کنترل روند رو به رشد تورم بربیاید.