جرقه حذف قیمت از آگهیهای آنلاین مسکن
اقتصاد ۲۴ نوشت:یک خبرگزاری وابسته به دولت در گزارشی دلیل بالا رفتن قیمت مسکن را آگهیهای آنلاین منتشرشده در پلتفرمهای آنلاین دانسته است. اتفاقی که …
یک خبرگزاری وابسته به دولت در گزارشی دلیل بالا رفتن قیمت مسکن را آگهیهای آنلاین منتشرشده در پلتفرمهای آنلاین دانسته است. اتفاقی که چندسال پیش هم تکرار شد و تبعات خوبی در پی نداشت. حذف قیمت از آگهیهای آنلاین دوباره کلید میخورد؟
چند روز پیش خبرگزاری فارس گزارشی از قیمتهای سرسامآور خرید و اجاره ملک در بازار مسکن که در سایتهای اینترنتی حوزه املاک درج شده بودند، منتشر کرد. این گزارش، از پلتفرمهای اینترنتی و آگهیهای آنلاین املاک بهعنوان مرجع افزایش بیرویه قیمتها در بازار مسکن به دلیل نبود نظارت یاد شده و ورود نهادهای قضایی را برای ممانعت از درج قیمتگذاری در پلتفرمهای آنلاین ضروری دانسته است. اما آیا حذف دستوری قیمتها از آگهیهای آنلاین در پلتفرمها موجب کاهش قیمت فروش و اجاره مسکن میشود؟
این دعوا سابقه دارد
هنوز از طرف نهادهای دولتی خبری مبنی بر ممنوع کردن درج قیمتهای مسکن در وبسایتها اعلام نشده است. با این حال زمزمههایی در این باره وجود دارد. ضمن اینکه طی سالهای گذشته نیز شاهد چنین رفتاری از جانب مسئولان دولتی بودهایم.
همانطور که اشاره شد، این اولین بار نیست که نهادهای دولتی، درج قیمت در پلتفرمهای آنلاین را عامل افزایش قیمت مسکن میدانند. سال ۹۹ نیز با پیگیریهای اتحادیه مشاوران املاک از دستگاه قضایی ممنوعیت درج قیمت در پلتفرمهای آنلاین آگهی املاک به آنها ابلاغ شد.
این اتفاق با استقبال زیادی از جانب نمایندگان مجلس، رئیس اتحادیه مشاوران املاک و وزارت راه و شهرسازی مواجه شد، چراکه آنها این اتفاق را عامل بازگشتن ثبات و آرامش به بازار مسکن میدانستند.
این درحالی بود که با گذشت کمتر از دو ماه از آن اتفاق، نهتنها رشد قیمت مسکن متوقف نشد، بلکه حدود ۲۰ درصد نیز افزایش یافت. حتی گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران که توسط بانک مرکزی منتشر میشود نیز، نشان داد که متوسط قیمت خرید و فروش مسکن با گذشت تنها ۶ ماه از حذف دستوری قیمتها از پلتفرمهای آنلاین بیش از ۶۰ درصد بالا رفت.
حذف قیمت آگهیها مشکلات بازار مسکن را حل نمیکند
در همان روزهای حذف قیمت از آگهیها در پلتفرمهای آنلاین، کارشناسان حوزه مسکن معتقد بودند که حذف درج قیمت از وبسایتها و اپلیکیشنهای موبایلی آگهیهای مسکن، تاثیری در کنترل قیمتها در بازار ندارد. آنها این اقدام را تنها عامل اختلال در گردش آزاد اطلاعات و نقض حقوق شهروندان در دسترسی به اطلاعات میدانستند.
رضا الفتنسب، عضو هیات مدیره اتحادیه کسبوکارهای آنلاین نیز پلتفرمهای آنلاین را در افزایش قیمتها بیتقصیر دانسته و گفته بود که این کار فقط باعث میشود که معاملات از فضای رسمی به فضای غیررسمی منتقل شود که نظارتی بر آن وجود ندارد.
حذف درج قیمتها از پلتفرمهای آنلاین، نارضایتی مردم را نیز برانگیخت و واکنشهای انتقادی آنان را در پی داشت. طبق آمار منتشرشده در یکی از پلتفرمهای آنلاین بیش از ۹۴ درصد مردم از حذف قیمت املاک در سایتهای خرید و فروش ناراضی بودند.
۲۵ درصد کاربران نیز در توییتر از اعلام کردند که این روند باعث شده تا هزینههای بیشتری برای تماس جهت اطلاع از قیمت به آنها تحمیل شود و ۲۰ درصد دیگر نیز از اتلاف وقت ناراضی بودند. ۱۰ درصد هم معتقد بودند که نارضایتیشان مربوط به شفاف نبودن قیمتهاست.
قیمتها به آگهیهای آنلاین برگشت
بیشتر بخوانید:
۳۵۲۱۷