سکههای حراجی ناخالصی دارند؟
اقتصاد ۱۰۰- در هفتههای گذشته شایعاتی مبنی بر وجود ناخالصی در سکههای حراجی بانکمرکزی مطرح شد.
برخی شنیدهها حاکی از این است که دارندگان سکههای حراج بانکمرکزی هنگام فروش این سکهها به علت وجود ناخالصی و عیار پایینتر، با قیمت پایینتری از سوی خریداران روبهرو میشوند. پیگیریهای «دنیای اقتصاد» به این پاسخ از سوی برخی از فعالان این حوزه رسید که برخی سکههای ربع و نیم به علت نبود دقت کافی در فرآیند ضرب، شفافیت کمتری داشته و کدر هستند. البته این افراد تاکید کردند عیار این سکهها تفاوتی با دیگر سکهها ندارد. از سوی دیگر سخنگوی مرکز مبادله طلا و ارز در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» ضمن تکذیب این ادعا، طرح این شائبهها را از سوی کسانی دانست که از این حواشی سود میبرند. بانک مرکزی از سال گذشته برای ساماندهی بازار طلا و سکه اقدام به حراج سکه کرد که تاکنون ۱۰مرحله از این حراج انجام شده است. در حراجهای ابتدایی تنها ربع سکه عرضه میشد اما کمی بعد نیمسکه و سکه تمام نیز در این حراجها عرضه شد.
پس از گذشت چند ماه از آغاز حراجها، برخی از افراد این موضوع را مطرح کردند که هنگامی که اقدام به فروش این سکهها کردند، برخی از طلافروشیها با طرح این ادعا که سکههای حراجی ناخالصی داشته و عیار آنها با سایر سکهها متفاوت است، قیمت پایینتری از ارزش واقعی سکه را به دارنده سکه پیشنهاد کردند.
سکههای حراجی کدر است؟
در همین راستا «دنیای اقتصاد» به سراغ صحتسنجی این موضوع رفت. سهراب اشرفی، فعال و کارشناس حوزه طلا، در گفتوگو با خبرنگار «دنیای اقتصاد»، با تاکید بر اینکه تمامی سکههای ضربشده توسط بانکمرکزی از سال ۱۳۰۸، دارای عیار ۹۰۰ هستند، ناخالصی این سکهها را رد کرد. به گفته او اگر هم قیمتهای متفاوتی برای این سکههای حراجی اعلام میشود، به دلیل مکانیسم عرضه و تقاضا در بازار است و ربطی به عیار این سکهها ندارد. همچنین آیت محمدولی، کارشناس دیگری در این حوزه، به خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: پرسوجوهای من از فعالان این حوزه نشان میدهد متاسفانه سکههایی که بانکمرکزی در حراجها عرضه کرده به دلایل مختلف، رنگ و لعاب و شفافیت سکههای قبل را ندارد و بهنوعی رنگ آن کدر است.
او در رابطه با دلیل این موضوع گفت: احتمال دارد در جریان ضرب این سکهها دقت کافی صورت نگرفته باشد و ابزارها کیفیت لازم را نداشتهاند. به گفته محمدولی، با توجه به این تفاوت در رنگها و شفافیت سکهها، تقاضا برای آنها کم شده و در نتیجه خریداران با قیمت کمتری این سکهها را میخرند. این فعال حوزه طلا در پاسخ به این پرسش که این تفاوت رنگ و شفافیت به معنی عیار پایینتر این سکههاست، پاسخ داد: این موضوع به هیچعنوان به معنی عیار متفاوت این سکهها نیست بلکه تنها در هنگام ضرب فرآیند با دقت کافی انجام نشده است. همچنین محمدولی با اشاره به اینکه این موارد در سکههای ربع و نیم مشاهده شده، در رابطه با میزان کسر قیمتی که هنگام فروش این سکهها صورت میگیرد گفت: برای مثال اگر فرض کنیم ربع سکه ۸میلیون تومان است، آن را از دارنده سکه بین ۷میلیون و ۸۰۰هزار تومان تا ۷میلیون و ۹۰۰هزار تومان خریداری میکنند.