شرط برادری بانک مرکزی برای بازار آزاد ارز
معامله گران مدعی هستند که در آذرماه امسال علاوه بر عوامل اقتصادی، اخبار ژئوپلیتیکی نیز بر نوسان قیمت دلار تاثیرگذار بوده است. قیمت توافقی دلار زیر ۶۰ هزار تومان اعلام شد. شرط برادری بانک مرکزی چیست؟ بازار آزاد؟
در ماه دسامبر، به دلیل هجوم سفارشات معاملاتی، تقاضای تسویه موسوم به ژانویه، بازار ارز پر فراز و نشیب بوده است. امسال بازار بالا و پایین بوده است، اما معامله گران می گویند اخبار سیاسی و تنش های ژئوپلیتیکی نیز بر این فراز و نشیب ها تأثیر گذاشته است.
قیمت دلار طی دو هفته پنج کانال افزایش یافته است که دو کانال آن در روز شنبه رخ داده است. نوسانات بازار فارکس در روز شنبه بالا بود و بازگشایی بازار درهم با صحبت های مثبت، شدت نوسان را افزایش داد. قیمت طلا و ارز روز شنبه با نوسانات بازار ارز همراه شد و تغییر کانال داد.
برخی می گفتند در روزهای اخیر و پس از تحریم چند کشتی حامل نفت ایران از سوی آمریکا، انتقال کالا به ویژه نفت برای آنها دشوار شده است. هفته گذشته، برخی از فعالان بازار گفتند که انتقال کشتی به کشتی نیز تحت تأثیر قرار گرفته است.
اگر این خبر صحت داشته باشد از دو جهت می تواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد. از یک سو می تواند عرضه ارز را کاهش دهد و از سوی دیگر در مقابل انتظارات منفی نیز موثر است. با توجه به نوسانات قیمت درهم، شاهد طلایی شدن بازار هستیم. همانطور که قبلا گفتیم قیمت درهم از روز شنبه با قیمت مثبت ۲۰۳۰۰ تومان آغاز شد.
در شنبه بازار، قیمت دلار هرات با اختلاف مثبت ۷۰۰ تومانی آغاز شد و به ۷۳ هزار و ۷۰۰ تومان رسید و با نوسان قیمت درهم در اواسط روز وارد کانال جدیدی شد. قیمت دلار در هرات با نوسان ۶۵۰ تومان به ۷۴ هزار و ۳۵۰ تومان بسته شد. از نگاه تحلیلگران، مرز مهم در بازار ارز هرات ۷۲ هزار و ۶۰۰ تومان بود که هفته گذشته در انتهای بازار گفته شد که با عبور از آن شاهد نوسانات جدیدی در بازار بودیم.
قیمت دلار در تهران با پچ پچ های مثبت در کانال جدید باز شد. قیمت دلار تهران از ۷۴ هزار و ۳۵۰ تومان آغاز شد و با نوسان ۹۵۰ تومان وارد کانال ۷۵ هزار تومان شد. روز شنبه قیمت تتر با دلار تهران نوسان داشت و شاهد مبادله دلار با تتر در بازار بودیم.
قیمت درهم از روز شنبه با قیمت مثبت ۲۰۳۰۰ تومان آغاز شد و سپس به سمت وسط کانال حرکت کرد. قیمت درهم با نوسان از ۲۶۰ تومان تا ۲۰ هزار و ۵۶۰ تومان به فعالیت خود پایان داد. حباب دلار-درهم روز شنبه ۲۰۶ تومب برآورد شده است که نشان می دهد قیمت دلار و درهم پشت سر هم حرکت کردند.
قیمت طلا و سکه امامی که به دلیل ریزش قیمت آنا طلا پشت خط روز جمعه قرار داشت، روز شنبه با بازار ارز در نوسان بود. قیمت ارز در ۵۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان باز شد و به تدریج با دلار در نوسان بود. قیمت ارز با نوسان از ۷۰۰ هزار تومان تا ۵۴ میلیون به کار خود پایان داد. حباب سکه امامی که هفته گذشته کاهش یافت و به کمترین حد خود در سال ۱۴۰۳ رسید، با نوسان قیمت روز شنبه به ۱۵ درصد رسید.
قیمت طلای مذاب از ۲۰ میلیون و ۷۶۴ هزار تومان آغاز شد و از ابتدا در نوسان بود. قیمت طلای مذاب در نهایت به ۲۱ میلیون و ۱۳۸ هزار تومان رسید. حباب طلا که در هفته گذشته به زیر ۱ درصد رسید، روز شنبه تا ۱.۴ درصد افزایش یافت.
روز شنبه شاهد اولین نرخ نیما در بازار توافقی ارز بودیم. با راه اندازی بازار معاملات ارز از روز شنبه، بازار نیما نیز برچیده شد و فعالان این بازار به سامانه معاملات ارزی پیوستند. اولین نرخ کشف شده در روز شنبه برای دلار نیما ۵۹ هزار و ۶۴۷ تومان بود که مرکز مبادلات اعلام کرد، در اولین روز کاری که نرخ ارز کشف شد، محدوده نوسانی وجود نداشت.
بازار توافقی ارز باز شده و اعلام بانک مرکزی نشان می دهد که نرخ ارز برابر با نرخ توافقی خواهد بود. چند تن از اصولگرایان معتقدند تغییر نرخ نیما برای توافق، همان تغییر نرخ ۴۲۰۰ نیما است که می تواند تبعات تورمی داشته باشد. شخصیت اصلی یاسر جبرائیلی است که در بازار به دلار زد معروف است. یاسر جبرائیلی در توییتی نوشت: جناب آقای مزیکیان، آیا می دانید در صورت حذف ارز نیما و تعیین نرخ به صورت توافقی، ارز چقدر گران می شود؟ آیا می دانید چه محصولاتی گران می شوند؟ آیا می دانید ذینفعان این گرانی ارز چه کسانی هستند و چقدر از سفره ملت واریز خواهید کرد؟
چندین مورد در بازار تقریباً از همین خط پیروی می کنند. البته نمی توان گفت که این تحلیل ها در فضای مجازی و بازار مرتبط است، اما خط تحلیلی همین است و بازار روی آن خط نوسان دارد. از سوی دیگر، تحلیلگران نزدیک به بانک مرکزی معتقدند این بازار به سه دلیل بهتر از ترم گذشته است. اولاً، در برابر رشد کوتاه مدت و گذرا تقاضا مقاومت بیشتری دارد، زیرا افزایش تقاضای موسمی زودتر برطرف می شود.
دوم اینکه بانک مرکزی بهتر از قبل بازار را می بیند و رصد می کند. و دلیل سوم این است که واردکننده در این مورد با عرضه ارز به قیمت رسمی و توافقی احساس راحتی می کند، زیرا بانک ضامن است.
در مجموع، اقتصاد ایران به دلیل تحریم ها در جمع آوری و انتقال ارز مشکل دارد، اما به دلیل منطق اقتصادی، اگر قیمت بازار آزاد و بازار رسمی را کاهش دهیم، طبیعتا انگیزه عرضه ارز در بازار کاهش می یابد. افزایش دهد. این مستلزم آن است که شکاف آزاد و رسمی بیشتر نشود. البته چند تحلیلگر به بانک مرکزی توصیه می کنند که بازار ارز را به توافقی واگذار نکند تا این بازار جایگزین داشته باشد و معاملات سیال شود. آنها می گویند اگر بانک ارز افراد را بپذیرد، برادری خود را با بازار آزاد ارز نشان می دهد و به بازار توافق شده کمک می کند تا در کنار بازار آزاد نقش موثرتری داشته باشد.
منبع اکو ایران