۴ نوع اصلی تیرآهن کدامند؟
با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، محصولات فولادی مختلفی تولید شده و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند که تیرآهن یکی از مهم ترین آن ها می باشد. این محصول فولادی، از دو بخش بال و جان تشکیل شده و قابلیت خم شوندگی بسیار بالایی دارد.
انواع مختلفی از تیرآهن در کارخانه های داخلی و خارجی تولید می شوند که ۴ نوع اصلی آن شامل: تیرآهن IPE، تیرآهن INP، تیرآهن IPB یا هاش و تیرآهن لانه زنبوری و… می باشند. هر یک از آن ها از نظر کاربرد با هم متفاوت هستند و از آن ها می توان هم در صنایع مختلف و هم در بخش های یک سازه، استفاده کرد. تنوع بالای انواع تیرآهن ها سبب شده اند تا قیمت هر یک از آن ها نیز متفاوت باشند. برای آشنایی بیشتر با تیرآهن و ۴ نوع اصلی آن و همچنین اطلاع از قیمت تیرآهن، بهتر است در ادامه مطلب همراه ما باشید.
تیرآهن چیست؟
به محصول فولادی که متشکل از آلیاژهای مختلف فولادی بوده و دارای دو بخش «جان» و «بال» باشد، تیرآهن گفته می شود. لازم به ذکر است تا بدانید که بخش اولیه تیرآهن یعنی بخش جان، در مقابل نیروهای مختلف کششی، مقاوم است. زیرا، جان تیرآهن، انعطاف پذیرتر از بخش بال است. تیرآهن همواره براساس استانداردهای ملی و بین المللی ساخته شده و معمولا در دو شکلI و H تولید می گردد. علاوه بر این، تیرآهن در سایز و ابعاد مختلفی برش زده شده و در بازارهای داخلی و صادراتی عرضه می شود. در سال های گذشته افراد برای ساخت خانه، از چوب استفاده می کردند؛ اما، با گذر زمان پی بردند که چوب مقاومت کمی در برابر شرایط مختلف دارد. بنابراین، در سال ۱۸۱۲ از فلز برای ساخت و ساز استفاده کردند. به نحوی که در سال ۱۸۳۰ الی ۱۸۶۰ با تغییر دادن شکل فلز، تیرآهن را به وجود آوردند. از آن موقع تا به امروز، انواع مختلفی از تیرآهن را به تولید رسانده و در صنایع مختلف، مورد استفاده قرار دادند.
آشنایی با ۴ نوع اصلی تیرآهن
در بخش ابتدایی بیان کردیم که تیرآهن انواع مختلفی دارد؛ اما، ۴ نوع از آن ها جزء پرفروش ترین و پرکاربردترین ها شناخته شده اند. در واقع، تیرآهن ها بر اساس استانداردهای بین المللی و همچنین براساس استانداردهای ملی، دارای ۴ دسته هستند که آن ها شامل موارد زیر می باشند:
تیرآهن IPE
یکی از معروف ترین، پرکاربردترین و پر طرفدارترین نوع تیرآهن ها، تیرآهن IPE است. این نوع از تیرآهن، همواره بر اساس استاندارد کشور ایران و اروپا به تولید رسیده و روانه بازارهای داخلی و صادراتی می شود. لازم به ذکر است تا بدانید که ضخامت بال های تیرآهن IPE همواره ثابت بوده است؛ اما، ارتفاع بخش میانی آن یعنی بخش جان، بیشتر می باشد. ین نوع از تیرآهن معمولا با ارتفاع ۸۰ الی ۶۰۰ میلی متر ساخته می شود. تیرآهن IPE در کشور عزیزمان ایران، به صورت گسترده در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع، از این محصول در بخش های مختلف یک سازه استفاده می کنند که عبارتند از:
- برای ستون های ساختمان
- در پوشش سقف های ساختمان
- در پل های زنبوری
تیرآهن INP
نوع دیگری از انواع تیرآهن، نوع INP است و از نظر اندازه ارتفاع، شباهت زیادی به نوعی قبلی دارد. به همین خاطر، برخی از افراد آن را با نوع قبلی اشتباه گرفته و فکر می کنند که هر دوی آن ها یکسان هستند. به یاد داشته باشید که ارتفاع تیرآهن INP نیز تقریبا بین ۸۰ الی ۶۰۰ میلی متر می باشد. اما، این دو محصول فقط از نظر اندازه ارتفاع به هم شبیه هستند و تفاوت های روشن و واضحی با هم دارند. به طور مثال: استانداردهای ساخت آن ها با هم فرق دارند و این محصول همواره طبق استاندارهای کشورهای چین و روسیه به تولید می رسد. علاوه بر این، ضخامت بال های تیرآهن INP نیز با نوع قبلی فرق دارد. به طوری که ضخامت بال های تیرآهن INP، در قسمت های درونی نسبت به قسمت های بیرونی بیشتر است. لذا، همواره بالی که به بخش میانی آن چسبیده شده، ضخیم تر از بال بخش انتهایی می باشد. به یاد داشته باشید که اکثر افراد این تیرآهن را با نام پروفیل نرمال نیز می شناسند. تیرآهن نوع INP، در صنعت های مختلفی همچون: صنایع برج سازی، صنایع اسکله سازی، صنایع سد سازی و…. کاربرد دارد.
تیرآهن IPB یا بال پهن
نوع دیگری از تیرآهن، تیرآهن IPB است که به آن تیرآهن بال پهن یا هاش نیز گفته می شود. این نوع از تیرآهن دارای دو نوع بال است که سبب شده تا انواع تیرآهن هاش به وجود آیند. در واقع، این محصول به دو نوع سبک و سنگین تقسیم شده و ارتفاع آن ها همواره بر اساس استاندارها، تقریبا بین ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی متر هستند. تیرآهن هاش یا بال پهن مقاومت بیشتری نسبت به ۳ نوع دیگر دارد و همین مسئله موجب شده تا بتوان از آن در جوشکاری استفاده کرد. البته، از آن در صنایع ساختمان سازی نیز به صورت گسترده استفاده می کنند. تعدادی از کاربردهای این محصول، شامل موارد زیر هستند:
- برای تکمیل کردن پل های مختلف شهری
- در ساخت کارگاه ها
- برای ساخت انبارهای بزرگ
- در ساخت سکوهای نفتی و یا گازی
- برای ساخت و یا تعمیر سوله ها
- در ساخت برج ها
- برای ساخت سدها
تیرآهن CNP لانه زنبوری
چهارمین نوع اصلی انواع تیرآهن ها، CNP یا لانه زنبوری می باشد که شاید تا به حال نام آن را بیشتر از سایرین شنیده باشید. این محصول، یکی از مقاوم ترین و مستحکم ترین نوع تیرآهن ها به شمار می آید که سایز و ابعاد آن براساس نیاز مشتریان، متغیر می باشد. ارتفاع، تیرآهن لانه زنبوری بیشتر از سایر تیرآهن ها است که این به معنی سنگین بودن وزن آن نیست. زیرا، این محصول در سطح بدنه خود دارای ۶ حفره است که این مسئله منجر به کاهش وزن نهایی آن شده است. در واقع، علت اصلی نام گذاری این تیرآهن به لانه زنبوری نیز وجود همین حفره ها در سطح بدنه اش، هستند. به یاد داشته باشید که این محصول، در شرایط آب و هوایی مختلف، مقاوم بوده و از آن برای ساخت سازه های مختلف، استفاده می شود. بخش هایی از ساختمان که برای ساخت آن ها از این تیرآهن استفاده می کنند، عبارتند از:
- ستون های ساختمان
- کف ساختمان
- دیوارها و تیغه های داخلی
- اتصالات بادبندها
خلاصه مطلب
ما در این بخش تلاش کردیم تا شما عزیزان را با ۴ نوع اصلی تیرآهن و کاربرد هر یک از آن ها آشنا کنیم. به یاد داشته باشید که استفاده از آن ها همانند سایر محصولات فولادی نظیر: میلگرد، دارای مزیت ها و معایبی می باشد. به طور مثال: وزن انواع تیرآهن کم بوده و در نهایت موجب می شود تا وزن سازه نیز، سنگین نشود. انواع تیرآهن فضای کمی را اشغال کرده و قیمت مناسبی دارند. لذا، اگر می خواهید تا از نرخ روز انواع تیرآهن مطلع شوید و یا برای خرید آن ها اقدام کنید، می توانید به سراغ سایت های معتبری همچون فولادکو مراجعه کنید.