چه کسی برای واردات چای ارز ترجیحی داده بوده؟
بانک مرکزی با اعلام اینکه حتی یک دلار ارز ترجیحی برای واردات چای نداده است، تصریح کرد: این بانک برای جلوگیری از ایجاد درخواست های غیرواقعی برای تخصیص ارز از طریق سامانه تسویه تکلیف ارز وارداتی اقدام می کند.
به گزارش اخبار تایمز؛ بانک مرکزی اعلام کرد: برای جلوگیری از ایجاد درخواست های غیرواقعی برای تخصیص ارز، این بانک اقدامات متعددی را آغاز کرده، سامانه تسویه تکلیف واردات ارز راه اندازی شده و بانک ها و موسسات اعتباری اقدام به مسدودسازی کرده اند. معادل ریالی در حساب های متقاضیان نزد بانک ها. به عنوان سپرده تخصیص ارز در زمان ایجاد یا تمدید گواهی ثبت آماری الزامی است.
وی با تاکید بر اینکه در مورد «واردات چای دباش» حتی یک دلار ارز ترجیحی با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان اختصاص نداده است، اعلام کرد: تمام ارزی که برای واردات چای تخصیص داده شده نصف نرخ است و بنابراین ارتباط این پرونده با سیاست های ارزی بانک مرکزی دروغ محض در قالب سیاست تثبیت است.
بانک مرکزی اعلام کرد: رویکرد کلی سیاست های بانک مرکزی در دوره اخیر مبتنی بر تثبیت وضعیت اقتصاد کشور، کنترل و مدیریت نقدینگی، کاهش نوسانات نرخ ارز، تنظیم بازار پول، بازار ارز، تامین مالی و هدایت بوده است.
بررسی آمارهای اقتصادی کشور در این دوره حاکی از آن است که در نتیجه اتخاذ رویکردهای فوق و سایر تحولات اقتصادی و سیاسی کشور، تغییر و بهبود قابل توجهی در روند برخی از شاخص های مهم کلان اقتصادی از جمله رشد تولید به وجود آمده است. نرخ و نقدینگی و انتظار پیش بینی می شود با توجه به ثبات ایجاد شده در بازار ارز، نرخ تورم در ماه های آتی سال جاری به سطوح پایین تری کاهش یابد.
طبق اعلام بانک مرکزی، این بانک در مورد بازار ارز، بانک مرکزی در دوره مدیریت جدید خود در چارچوب سیاستهای تثبیت اقتصادی، فعالیتهای خود را معطوف به سه بخش عمده «بهبود انتظارات آحاد جامعه از طریق پیشبینیپذیر نمودن وضعیت اقتصادی»، «کنترل مصارف ارزی» و «افزایش منابع ارزی قابل دسترس در قالب استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی» نموده است.
بر این اساس اقدامات متعددی را در راستای تقویت ثبات و کاهش دامنه نوسانات بازار ارز، جلب اعتماد آحاد فعالان اقتصادی و جلوگیری از سرایت نوسانات مقطعی نرخ ارز به قیمت کالاهای اساسی و مرتبط با معیشت مردم، مورد پیگیری قرار داده است که نمود تمامی این اقدامات را میتوان در ثبات و آرامش بازار ارز مشاهده کرد.
از جمله مهمترین اقدامات، راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا به عنوان بستری برای تمامی معاملات رسمی و قانونی ارز در کشور و مرجعی برای تعیین قیمت ارز در اقتصاد و در ادامه ایجاد تبعیض میان نرخ اسکناس و حواله در این مرکز بوده است.
در این راستا مقرر شد تا در بازار حواله ارز، نرخی متناسب با شرایط و واقعیتهای اقتصادی کشور تعیین گردد و برای یک دوره مشخص، نیازهای واقعی اقتصاد در حوزه تولید و سرمایهگذاری بنگاههای داخلی و نیز کالاهای مصرفی و ضروری مورد نیاز خانوارها با این نرخ پاسخ داده شود؛ در این میان بانک مرکزی به منظور ایجاد مرجعیت قیمت در داخل کشور، ابتدا به راهاندازی و عملیاتی نمودن بازار متشکل معاملات ارزی در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ با هدف کشف نرخ تعادلی ارز در تلاقی عرضه با تقاضای واقعی پرداخت.
ایجاد چنین بازاری جهت عرضه بخشی از عواید صادراتی به صورت اسکناس توسط صادرکنندگان در قیمتهای تعادلی و ایجاد بستر مناسبی برای راهاندازی بورس ارز و کاربرد مشتقات ارزی با کارکردهای پوشش ریسک نرخ ارز، کشف قیمت تعادلی و افزایش کارایی بازار نقدی بود. سپس در اسفندماه ۱۴۰۱، بنا بر مصوبه شورای پول و اعتبار بانک مرکزی مرکز مبادله ارز و طلا تاسیس شد.
این مرکز به عنوان بورس ارز اقتصاد ایران، با هدف ایجاد مرجعیت قیمت، افزایش حجم معاملات رسمی و سهولت تامین انواع تقاضای ارز اعم از ارز موردنیاز جهت واردات کالاها و ارز مورد نیاز جهت مصارف خدماتی راهاندازی شد. در این ساز و کار، منابع ارزی لازم از محل صادرات شرکتهای صنایع پتروشیمی، مس، معادن، فولاد، پالایش نفت و سایر صادرکنندگان در تالار حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران تامین و جهت فروش به واردکنندگان عرضه میشود.
در حال حاضر عرضه ارز در این مرکز از وضعیت مطلوبی برخوردار است و بخش بزرگی از ارز موردنیاز واردات کالاها در تالار حواله مرکز مبادله، از محل ارز حاصل از صادرات محصولات غیرنفتی تأمین میشود. علاوه بر این ها، مدیریت منابع و مصارف ارزی کشور از طریق شفافسازی فرآیندها و رویههای اجرایی صادرات و واردات، در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.
* تطبیق نقشه ارزی و تجاری
تداوم همکاری و هماهنگی با وزارتخانههای عضو کمیته تخصیص و تامین ارز به منظور تطبیق نقشه ارزی و تجاری کشور و پیشگیری از بروز انحرافهای احتمالی از برنامه هدفگذاری شده در این زمینه، پیگیری، اصلاح و بازنگری سیاستهای معطوف به بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور و موظف نمودن واردکنندگان به اظهار کردن منشأ ارز کالای وارداتی خود پس از ثبت سفارش و قبل از ترخیص (موضوع تبصره (۳) ماده (۱۳) قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز) اشاره نمود.
در مورد سیاست اعمال نرخ ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومان باید تأکید کرد که سیاستگذار به تبعات این امر از منظر افزایش تقاضای ارز در نرخ ارز ترجیحی مذکور آگاه بوده و با در نظر گرفتن تمامی ابعاد موضوع، این تصمیم را اتخاذ نموده است. در این خصوص تنها منابع ارزی حاصل از صادرات نفتی به تامین ارز کالاهای اساسی و ضروری با نرخ ترجیحی ۲۸۵۰۰ اختصاص داده میشود و تامین ارز واردات سایر کالاها از منابع حاصل از صادرات غیرنفتی صورت میپذیرد که این شرایط کاملاً متفاوت از سیاست اعمال نرخ ترجیحی ۴۲۰۰ تومان است که در آن زمان، نرخ مذکور برای تمامی مصارف ارزی تعیین گردید و منجر به ایجاد صفهای طویل تقاضا جهت تخصیص ارز به منظور واردات شد.
*راه اندازی سامانه رفع تعهد ارزی واردات
بانک مرکزی به منظور جلوگیری از ایجاد درخواست های غیرواقعی برای تخصیص ارز، اقدامات متعددی از جمله راه اندازی سامانه تسویه تعهدات ارزی واردات و الزام بانک ها و موسسات اعتباری به توقیف معادل ارز را آغاز کرده است. در حساب های بانکی متقاضی به عنوان سپرده. تخصیص ارز در زمان ایجاد یا تمدید گواهی ثبت آماری ذکر شده است.
در پایان باید به این نکته اشاره کرد که ارز ترجیحی که حاصل درآمدهای نفتی و مشتقات آن است، صرفاً به واردات کالاهای اساسی اختصاص دارد و در این زمینه نیاز به واردات و ثبت سفارش توسط وزارتخانه های امنیتی کشور است. ، جهاد کشاورزی و بهداشت. و آموزش پزشکی صورت می گیرد. اگرچه شرایط فعلی کشور از نظر ارزی مطلوب است و مشکلی در زمینه تامین ارز وجود ندارد. اما بانک مرکزی در مصرف ارز با حساسیت خاصی عمل می کند و تاکید دارد که تکلیف ارزی به طور کامل حل شود زیرا این موضوع جزو سیاست های تثبیت اقتصادی است.
نتیجه این سیاست که با هدف پیش بینیپذیر کردن اقتصاد و بازار ارز بوده باعث شده ضریب تغییرات نرخ دلار در بازار غیررسمی در هفتماهه اول امسال در سطح ۳.۱ درصد قرار گیرد و مسیر حرکت نرخ ارز و تحولات نرخ برابری دلار در مقابل ریال در بازار رسمی و غیررسمی مبین برقراری ثبات در بازار ارز بوده و این در حالی است که برخی اسعار در مقابل دلار، در مقایسه با ریال، به میزان بیشتری دچار کاهش ارزش شدهاند.