مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: مجموعه فعالیت های مطالعاتی انجام شده در دو سال اخیر منجر به شناسایی ظرفیت تولید بالاتر در ۶ مخزن به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در روز شده است.
به گزارش اخبار تایمز؛ رامین روغیان گفت: تکمیل زنجیره سه گانه هدایت سیالات به مخازن، چاه ها و تاسیسات برای تداوم و افزایش تولید ضروری است و خوشبختانه طی دو سال گذشته فعالیت های بسیار خوب و قابل دفاعی در هر سه بخش انجام شده است.
روغیان ادامه داد: مجموعه فعالیت های تحقیقاتی انجام شده طی ۲ سال گذشته منجر به شناسایی ظرفیت تولید بالاتر در ۶ مخزن اهواز، منصوری، بنگستان، آبتیمور، گلخاری، بالارود و منصورآباد بنگستان به میزان ۲۵۰ هزار بشکه در هر بشکه شده است. روزی که بیش از ۷ درصد ظرفیت فعلی تولید میادین شرکت ملی در مناطق نفت خیز جنوب است و در صورت تامین نیازهای تولیدی این مخازن و مولد شدن این ظرفیت با فرض قیمت تمام شده است. هر بشکه نفت ۸۰ دلار است که سالانه ۷ میلیارد دلار به درآمد ارزی کشور اضافه می شود.
وی افزود: با افزوده شدن ۲۵۰ هزار بشکه در روز به ظرفیت بالقوه تولید مخازن، میزان PGC از رقم فعلی (۳۴۰۰ هزار بشکه در روز) به ۳۶۵۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است که یک رقم محسوب می شود. دستاورد بزرگی برای صنعت نفت کشور البته روند کشف ظرفیت های جدید تولیدی در مخازن با توجه به وظایف ادارات مدیریت فنی ادامه دارد و در صورت تایید ظرفیت های جدید، نتایج و دستاوردها اعلام خواهد شد. همچنین یک برنامه مطالعاتی ۵ ساله برای مخازن تهیه شده است که در آن بخشی از مطالعاتی که به دلیل کمبود نیروی انسانی لغو شده است، امکان انجام آن در مناطق وجود ندارد، برون سپاری می شود.
مدیر امور فنی در خصوص برنامه های ظرفیت تولید گفت: یکی دیگر از وظایف مهم مدیریت امور فنی که در معاونت مهندسی عملیاتی ستاد انجام می شود، ارائه برنامه های تولیدی پنج ساله است، همچنین با توجه به اینکه الزامات مورد نیاز را برآورده می کند. طرحهای تولیدی از قبیل ساخت مکان، خرید کالا و مصالح حفاری، ساخت تأسیسات مورد نیاز، اجاره دکل و کلاف از فعالیتهای زمانبر است، بنابراین الزامات این برنامهها باید چندین سال قبل ارائه و ارائه شود.
طرح افزایش توان تولید در برنامهای پنج ساله ارائه شد
روغنیان با اشاره به اینکه در این راستا برنامه پنج ساله ظرفیت تولید با هدف افزایش توان تولید از ۲ میلیون ۹۳۳ هزار بشکه در روز در ابتدای سال ۱۴۰۱ به ۳ میلیون و ۳۲۸ هزار بشکه در روز تهیه و ارائه شده است، تصریح کرد: اهم الزامات برای دستیابی به حدود ۳۵۰ هزار بشکه در روز افزایش ظرفیت تولید در طی پنج سال حفاری بیش از ۳۰۰ حلقه چاه توسعهای، تعمیر حدود ۵۵۰ حلقه چاه و انجام بیش از ۳ میلیون و ۳۵۰ عملیات ترمیمی است. بدیهی است دستیابی به این مقدار تولید وابسته به تأمین الزامات آن است و در دو سال گذشته فعالیتها و پیگیریهای بسیاری با همکاری دیگر مدیریتها برای تأمین الزامات این برنامه انجامشده تا انشاءالله این برنامه سنگین تولیدی محقق شود.
گفتنی است برنامههای تولیدی بر اساس پیشبینی ظرفیتهای تأسیساتی مخازن، انجام فعالیتهای افزایش تولید در چاهها و مقدار کاهش تولید در مخازن تهیه میشود و به عبارت دیگر برآیند مجموعه فعالیتهای افزایش تولید و کاهشها مقدار تولید یک برنامه تولیدی را تعیین میکنند.
مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب گفت: بر اساس تجربیات برنامههای تولیدی در سالهای گذشته، متوسط این کاهشها هر سال حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه در روز است، البته با توجه به کاهشهای تکلیفی در سالهای اخیر مقدار این کاهشها باید در تولید حداکثری دوباره تعیین شود، از این رو در ارزیابی عملکرد تولیدی یک سال از ابتدای فروردین تا ابتدای فروردین سال بعد اگر مقدار افزایش تولید ۲۰ هزار بشکه در روز گزارش شود باید توجه داشت که حجم فعالیتهای سالانه بهگونهای بوده که افزون بر جبران کاهشهای سالانه ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه در روز، ۲۰ هزار بشکه در روز نیز افزایش تولید حاصل شده و نباید تصور کرد که فقط به مقدار ۲۰ هزار بشکه در روز فعالیت افزایشی انجامشده است.
مخزن اهواز بنگستان کاندیدای تزریق آب بهصورت پایلوت
مدیر امور فنی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه بنگستان اهواز بزرگترین مخزن بنگستان است افزود: این مخزن با بیش از ۳۷ میلیارد بشکه نفت در محل کاندیدای تزریق پایلوت آب است. تاکنون فعالیت های زیادی در این زمینه انجام شده و امید است با تکمیل مطالعات آن در سال آینده، طرح پایلوت تزریق آب به این مخزن آغاز شود. همچنین انتظار میرود با انجام پروژه تزریق آب در این مخزن، میزان بازیافت آن به دو برابر مقدار فعلی افزایش یابد و در صورت موفقیتآمیز بودن طرح آزمایشی در بخشی از مخزن، تزریق آب در سایر قسمتهای مخزن نیز برنامهریزی شود. مخزن بنابراین در صورتی که تزریق آب در این مخزن میزان بازیافت را افزایش دهد، طرح های تزریق آب در سایر مخازن بنگستانی با هدف افزایش ضریب بازیافت برنامه ریزی می شود و حجم قابل توجهی به ذخایر قابل بازیافت اضافه می شود.
روغنیان با بیان اینکه مهم ترین دلیل استفاده از شرکت های خارجی که اکثرا روسی هستند تامین منابع مالی است، گفت: بودجه شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میادین عمدتاً ۱۴.۵ درصد فروش نفت است که نمی شود. هزینه های سنگین توسعه میدان را پوشش دهد. اگر تامین مالی انجام شود، مشکلی برای توسعه میادین نفتی نداریم و فناوری های جدید مورد نیاز را از طریق خرید خدمات ارائه خواهیم کرد.