Next js چیست؟ مقایسه نکست جی اس و React js
پس از یادگیری جاوااسکریپت، مهمترین کار، انتخاب یک فرمیورک برای ادامه مسیر برنامه نویسی وب است. ما در این مقاله، به بررسی دو تکنولوژی برتر در این زمینه یعنی React js و Next js می پردازیم.
Next.js چیست؟
Next.js یک فریمورک open source از جاوااسکریپت است. در واقع تیم vercel، پس از بررسی های زیاد، به این نتیجه رسیدند که وجود یک چنین فریمورکی مهم است. در نتیجه به کمک تیم های ریکت جی اس، Node js و Babel به این فریمورک رسیدند. در واقع با ترکیب جاوااسکریپت، منطق SPAها و فریمورک اکسپرس جی اس، به این فریمورک فول استک دست پیدا کردند.
Next js یک فریمورک javascript است که به برنامه نویسان React js، این امکان را میدهد که به کمک ریکت، اپیکیشن های استاتیک سرورساید بنویسند و در کنار استاتیک بودن، به server side rendering هم دست پیدا کنند.
Next js خوبی های بیشتری دارد مثل فول استک بودن، خروجی استاتیک، Hot reload ، بهینه ساری تصاویر و کدها به صورت خودکار و…
در واقع همین موارد هستند که باعث محبوبیت زیاد نکست جی اس در بین برنامه نویسان شده اند و شما هم میتوانید با آموزش Next js ، این راه را شروع کنید.
React js چیست؟
با ظهور ریکت جی اس، تغییرات زیادی در دنیای جاوااسکریپت رخ می دهد و به صورت کلی، این کتابخانه، خیلی سریع تبدیل می شود به محبوبترین ابزار برای توسعه فرانت اند web application ها.
React js یک کتابخانه منبع باز است که به صورت اس پی ای یا single page application، اپلیکیشن خود را طراحی کنند. کاربرپسند بودن بسیار زیاد این کتابخانه، باعث می شود که کاربران وب سایت هم، تجربه بسیار بهتری از کار کردن با سایت داشته باشند.
React js با معرفی مفهومی به عنوان کامپوننت، به توسعه دهندگان این امکان را می دهد که بخش های پرتکرار وب سایت را، فقط یک بار کدنویسی کنند ولی همان را در جاهای مختلف فراخوانی کنند.
بررسی تفاوت های React js و Next js
یکی از مهمترین تفاوت ها، سئو است. در واقع شما در وب سایتهایی که نیازی به سئو ندارند، میتوانید از ریکت جی اس استفاده کنید ولی وقتی بحث سئو مطرح می شود، React کامل کنار رفته و Next js به میدان می آید.
بر همین مبنا، موارد استفاده ی این دو، کاملا متفاوت می توانند باشند. یعنی شما برای طراحی وب سایت های وبلاگی و فروشگاهی، باید از Next js استفاده کنید چون صفحات این وب سایت ها، نیاز به سئو دارند ولی برای وب سایت هایی مثل social media، پلتفرم های تاکسی اینترنتی، وب سایت های تماشای آنلاین ویدئو و.. میتوانید از ریکت استفاده کنید.
مقایسه Next js و React js از نظر کارایی یا perfomance
نکست جی اس، به دلیل تکیه به SSR، کارایی بسیار بالایی دارد. در واقع next.js به دلیل داشتن کلاینت کامپوننت ها و سرور کامپوننت ها، این امکان را میدهد که بخش از پردازش کدهای صفحه، در سمت کاربر انجام شود و بخشی در سرور. این موضوع باعث انعطاف پذیری بالای نکست جی اس شده است.
این در حالیست که ریکت جی اس، فقط امکان رندر سمت client را دارد.
در نتیجه از نظر perfomance، نکست جی اس قطعا برنده است.
مقایسه React js و Next js از نظر جامعه توسعه دهندگان
React js به دلیل قدیمی بودن نسبت به نکست جی اس، قطعا جامعه توسعه دهندگان بیشتری دارد. جامعه توسعه دهندگان ریکت را شما میتوانید در یوتوب، فروم های مختلف، گیت هاب و.. پیدا کنید. این درحالیست که عموم جامعه توسعه دهندگان نکست جی اس، در گیت هاب فعال هستند.
مقایسه Next js و React js از نظر سرعت
فرایند نمایش صفحه در یک سایت ریکتی، به این صورت است که ۱. کاربر url صفحه را میزند. ۲. درخواست به سرور فرستاده می شود. ۳. صفحه برای کاربر فرستاده می شود. ۴. کاربر صفحه در حال لود را میبینید. ۵. ریکوئست فرستاده می شود به سرور برای فراخوانی دیتای مورد نیاز صفحه از دیتابیس. ۶. اطلاعات در سرور فراخوانی شده و به فرانت فرستاده می شود. ۷. اطلاعات در فرانت دریافت شده و در صفحه جایگذاری می شود و به کاربر نمایش داده می شود.
فرایند نمایش صفحه در یک سایت نکست جی اسی به این صورت است که ۱. کاربر url صفحه را میزند. ۲. درخواست به سرور فرستاده می شود. ۳. اطلاعات از دیتابیس فراخوانی می شود و در صفحه جایگذاری می شود و به فرانت فرستاده می شود. ۴. صفحه تکمیل شده، در فرانت دریافت می شود به کاربر نمایش داده می شود.
اگر روند های بالا را مقایسه کنید، خیلی ساده می بینید که سرعت سایت Next.js ای بیشتر از سایت Rreac.js ای است. علاوه بر این، آپتیمایز هایی که یک اپلیکیشن نکست جی اسی انجام میدهد، بسیار بیشتر از یک اپلیکیشن ریکت جی اسی است مثل CSS ، تصاویر و… در نتیجه در این تورنومنت، قطعا نکست جی اس برنده است.
آیا next.js بهتر از react.js است؟
در عموم موارد، نکست جی اس از ریکت جی اس برتر است. مثلا
- توسعه سریع اپلیکیشن next js : برنامه نویسی با js نسبت به ریکت، بسیار ساده تر است و نیاز به کدنویسی کمتری دارید، به همین دلیل توسعه اپلیکیشن nextjs بسیار سریعتر خواهد بود.
- پیروی از معماری MVC : همانطور که میدانید، ریکت جی اس یک کتاب خانه فرانت اندی است و شما میتوانید فقط front end اپلیکیشن خود را با js بنویسید اما nextjs یک فریمورک فول استک است. یعنی شما میتوانید در یک پروژه next.js، هم Model بسازید. هم View اپلیکیشن خود را طراحی کنید و هم به کمک پوشه API این فریمورک، بخش Controller اپلیکیشن خود را برنامه نویسی کنید. یعنی به صورت خلاصه، نکست جی اس کل نیاز شما به فریمورک ها و زبانهای دیگر را به صفر می رساند.
- سئو : همانطور که قبل تر توضیح داده شد، نکست جی اس به دلیل تکیه خود به مباحث Server Side Rendering و Static Side Generation، امکان سئو کردن سایت را هم به شما می دهد ولی در یک سایت ریکتی، صفحات شما هیچ نمره SEO ای دریافت نخواهند کرد. در نتیجه شما برای یک سایت ریکتی، باید روی برند منشن و لینک سازی خارجی تمرکز کنید. در واقع ریکت، بر به جای تکیه بر SSR، بر Dom مجازی تکیه کرده است. کلیه مکانیزم ها با محوریت دام مجازی کار می کنند مثلا لود شدن و تغییر کامپوننت ها، فراخوانی و جایگذاری اطلاعات و…
- بهینه سازی خودکار تصاویر : تصاویر در ریکت جی اس، به همان صورتی که سورس داده می شود، در صفحه ریکتی نمایش داده می شود ولی نکست جی اس به این صورت نیست. صفحه Next js ای، به صورت خودکار هم فرمت عکس فراخوانی شده را به وب پی تبدیل می کند و هم به کمک المان Sizes از Next js، کیفیت عکس لود شده را کنترل میکند.
تا اینجای مقاله فهمیدیم که نکست جی اس بسیار برتر از ریکت جی اس است. و اما مطالب استراتژیک در مورد نکست جی اس را نباید فراموش کرد…
انعطاف پذیری Next js
یکی از مهمترین نکات در مورد next.js در واقع flexibility این فریمورک است. در واقع ما در یک دنیای در حال رشد زندگی می کنیم. این موضوع که شما خیلی ساده و سریع بتوانید ایده های خود را پیاده کنید و بتوانید روی آن ها کار کنید، بسیار مهم است.
اینکه هر امکانی را که دوست دارید بدون هیچ محدودیتی بتوانید به اپلیکیشن خود اضافه کنید. چه در سمت کلاینت و چه در سمت سرور.
این موضوع باعث می شود که نسبت به تغییرات، بتوانیم واکنش نشان دهیم و مزیت های نسبی خود را در این دنیای رقابتی، حفظ کنیم.
سرعت در Next js
در دنیای تکنولوژی امروز، صحبت از میلی ثانیه ها در سرعت بارگذاری صفحات و ارائه خدمات به کاربران است. امروزه کوتاه ترین زمان ها هم برای مدیریت کاربران یک فروشگاه مهم است. نکست جی اس یک فرصت عالی برای شرکت هایی که دنبال ارائه بهترین کیفیت هستند فراهم کرده است.
توسعه UI سریع و کامل
Next js امکان طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری بسیار خوبی را به شما می دهد. نکست جی اس به کمک فریمورک تیلویند، امکان طراحی انواع وب اپلیکیشن ها را در سریع ترین زمان ممکن را به شما ارائه می کند تا هر چه سریع تر به هدف خود برسید.
رابطه نکست جی اس با JAMSTACK
Next.js اکنون یکی از محبوبترین فریمورک ها برای ساخت وبسایتهای Jamstack فوق سریع و فوقالعاده مطرح است.
این فریمورک می تواند کاملاً با CMS های HeadLess یا پلتفرم های تجارت الکترونیک ترکیب شود تا عملکرد خارق العاده و نتایج SEO ی عالی ای را به ارمغان بیاورد. برای آموزش سئو در نکست جی اس کلیک کنید.
بررسی مطالب دیگر در مورد نکست جی اس
file based routing
Next.js یک چارچوب جاوا اسکریپتی است که ایجاد مسیرها و صفحات مختلف وب سایت را برای اپلیکیشن شما آسان می کند.
در پروژه next js، پوشه ای وجود دارد به نام APP که کلیه کارها، در آن انجام می شود. اگر شما در این پوشه، یک پوشه به نام contact-us بسازید و سپس یک فایل page.jsx درون آن، خیلی ساده یک صفحه به وب سایتتان اضافه شده است.
علاوه بر این، Next.js تعدادی ویژگی ارائه می دهد که مدیریت مسیرهای شما را آسان می کند. یعنی علاوه بر سیستم روتینگی که توضیح داده شد و نام آن Static pages است، دو سیستم دیگر هم در نکست جی اس وجود دارد به نام های داینامیک روتینگ و Catch All Routes.
در نتیجه، Next.js یک انتخاب ایده آل برای ایجاد برنامه های وب با صفحات مختلف است.
Built-in CSS Support
در nextjs به راحتی می توانید استایل های هر کامپوننت را در درون همان کامپوننت به صورت مجزا تعریف کنید، همچنین امکان استفاده از Sass هم وجود دارد.
علاوه بر این موضوع، امکان تعریف یک فایل استایل جدا هم وجود دارد و مهمتر از همه این موارد، امکان استفاده از تیلویند هم در نکست جی اس وجود دارد. یعنی شما میتوانید با بررسی tailwind چیست ، به این هدف دست پیدا کنید که وب اپلیکیشن خود را بسیار سریع، با کلاس های آماده طراحی کنید. این موضوع باعث می شود که تمامی تمرکز خود را روی بخش جاوااسکریپت بگذارید.
پیشبینی (Pre-fetching)
یکی از امکانات جذاب next.js، تگ لینک آن است. به صورت پیش فرض، تگ لینک به صورتی طراحی شده است که امکان رندر صفحه پیش از کلیک را فراهم می کند. یعنی اگر شما در صفحه، ۱۰ لینک داشته باشید؛ پس از لود شدن کامل صفحه، اپلیکیشن نکست جی اسی، محتوای آن صفحات را هم تا حدی لود میکند تا وقتی روی آن لینک کلیک شد، محتوا بسیار سریعتر به کاربر نمایش داده شود.
جمع بندی
امروزه برای اینکه یک کسب و کار اینترنتی عالی داشته باشید، باید پیش از شروع این کسب و کار، به فکر سئو، UI و سرعت وب سایت که مهمترین ابزار کسب درآمد شماست باشید. Next js به شما این کمک را می کند که بهترین کیفیت را در سریعترین حالت ممکن داشته باشید.