وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی و وزیر راه و شهرسازی: مسکن ارزان تر شد

دولت نزدیک به هشت ماه است که اطلاعات بازار مسکن را در پرتال مرکز آمار ایران و بانک مرکزی منتشر نکرده است. اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود و دولت پلتفرم های تبلیغاتی را مجبور کرده قیمت ها را پنهان کنند!

حال در این شرایط که نه قیمت شفاف است و نه آمار منتشر می شود، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی مدعی است که با استعلام میدانی متوجه شده که قیمت مسکن کاهش چشمگیری داشته است و از آن سو. احسان خاندوزی وزیر اقتصاد مدعی است تورم مرداد ماه امسال به دلیل افزایش قیمت مسکن افزایش یافته و در واقع غیبت هشت ماهه آمار مسکن با آمارهای ضد و نقیض و شفاهی وزرا به پایان رسیده است. دولت ریاست جمهوری و حالا هرکسی بازی مسکن را به نفع خود گزارش می کند.

به گزارش اخبار تایمز؛ چندی پیش وزیر اقتصاد در یک برنامه تلویزیونی مدعی شد که دولت سیزدهم موتورهای تورم زا را خاموش کرده است. اما بلافاصله و با انتشار آمار تورم مرکز آمار، متناقض بودن سخنان وی مشخص شد.

گزارش مرکز آمار نشان داد که تورم مردادماه ۰.۴ درصد بیشتر از تیرماه بوده است. وزیر اقتصاد در پاسخ به ایلنا علت تورم را مسکن دانست و گفت: موضوع چرخه های موسمی است که در ماه های پایانی تابستان وجود دارد، واگذاری مسکن و اجاره هر سال سهمی از تورم به جای می گذارد، برآورد دولت این است که اساسا این افزایش نرخ تورم پایدار نیست و با توجه به تاثیر افزایش بیش از ۳۰ درصدی اجاره بها بر تورم، این روند صعودی باز خواهد گشت؛ بنابراین افزایش نرخ تورم مستمر نیست.

خاندوزی این سخنان را در حالی بیان کرد که همین چند روز پیش مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم را کاهش قیمت مسکن اعلام کرد. وی حتی به سخنان رئیس کل بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: قیمت مسکن در اکثر مناطق تهران بین ۵ تا ۱۵ درصد کاهش داشته و این روند ادامه خواهد داشت.

این در حالی است که بذرپاش به گزارش های مقامات رسمی مبنی بر روند کاهشی تورم مسکن در کشور اشاره می کند که اساساً وجود خارجی ندارد و ماه هاست که در اختیار مردم قرار نمی گیرد. از دی ماه ۱۴۰۱ انتشار گزارش های ماهانه بانک مرکزی و مرکز آمار ایران از روند تغییرات قیمت و حجم معاملات ملکی در تهران متوقف شد.

جالب اینجاست که دولت به همین جا بسنده نکرده و درج قیمت در تبلیغات اینترنتی را ممنوع کرده است. عجیب ترین نکته این است که وزیر راه و شهرسازی برای اثبات ادعای خود مبنی بر کاهش قیمت مسکن به استعلام میدانی خود استناد می کند! این امر به این دلیل است که از دهه ۸۰ سامانه ای در وزارت راه و شهرسازی با هدف رهگیری معاملات ملکی راه اندازی شد که در سال های اخیر با بودجه مناسب دولت در حال فعالیت بوده و تبدیل به یکی شده است. از منابع رسمی آمار و اطلاعات بازار مسکن

از اوایل دهه ۹۰، دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی هر ماه بر اساس این بانک اطلاعات مربوط به معاملات خرید و اجاره مسکن در تهران و کشور را منتشر می کرد و این روند سال ها ادامه داشت. علاوه بر این سامانه، مرکز آمار ایران و بانک مرکزی از دیگر مؤسسات تهیه کننده گزارش های آماری در حوزه مسکن بوده اند که گزارش آنها بر اساس اطلاعات همین سامانه در وزارت راه و شهرسازی تهیه شده است. این در حالی است که دولت در اقدامی عجیب نه تنها از انتشار آمار بازار مسکن جلوگیری کرده است. بلکه حتی قیمت ملک را هم از دید مردم حذف کرده است و وزیر راه و شهرسازی از استعلام میدانی خود برای مراجعه به داده های این بازار صحبت می کند!

دستاوردی در غیاب آمار

البته در این هشت ماهی که داده‌های بازار مسکن پنهان شده است، مرداد اولین ماهی نیست که آمارهای غیرمستند و غیرعلمی به خود می‌بیند. در تیرماه امسال هم، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، نخستین مقام رسمی بود که پا پیش گذاشت و گزارشی ارائه داد که مشخص نبود مستند به کدام آمار است؟ فرزین گفت: «گزارش‌های موجود حاکی از این است که متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله‌شده شهر تهران در تیرماه نسبت به ماه‌های گذشته کاهش درخورتوجهی داشته است و بررسی اطلاعات مناطق بیست‌ودوگانه تهران نشان می‌دهد قیمت مسکن در ۱۵ منطقه کاهشی بوده و این امر متعاقبا تأثیر درخورتوجهی بر کاهش قیمت مسکن در تمام مناطق کشور می‌گذارد».

به‌این‌ترتیب رئیس کل بانک مرکزی به جای اینکه مقطع مورد مقایسه را به‌طور شفاف اعلام کند، صرفا از عبارت «نسبت به ماه‌های گذشته» استفاده کرد. همچنین از کاهش قیمت مسکن در ۱۵ منطقه تهران سخن گفت، بی‌آنکه بگوید کدام مناطق؟ متوسط کاهش چقدر بوده است؟ و از طرفی سرنوشت هفت منطقه دیگر پایتخت چه بوده؟ آیا تغییرات قیمت در این مناطق صفر بوده یا افزایشی بوده است؟

درست یک روز بعد از این اظهارنظر، علی بهادری‌جهرمی، سخنگوی دولت، ادعا کرد که قیمت مسکن از ابتدای امسال شیب کاهشی قابل قبولی داشته است و انتظار می‌رود اثر خود را در بلندمدت روی اجاره‌بها داشته باشد. «شیب کاهشی قابل قبول» یک عبارت کاملا کیفی دیگر بود، بدون هیچ‌گونه ارزش آماری.

پس از او هم جواد سادات، مشاور وزیر راه و شهرسازی، از کاهش ۳/۸ درصدی قیمت هر مترمربع مسکن در تهران در روزهای پایانی تیرماه خبر داد و حالا دولت در غیاب آمارهای رسمی به صورت کلی از کاهش قیمت‌ها می‌گوید.

مشاوران املاک چه می‌گویند؟

حالا در غیاب آمارهای رسمی، «شرق» به سبک مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی، بازار مسکن را به صورت میدانی بررسی کرده است. مشاوران املاک تهران می‌گویند که در نیمه تابستان امسال قیمت‌ها کاهشی نبوده است و از رکود سنگین بر بازار می‌گویند و شمار معاملات اندک.

فتحی، مدیر مشاوره املاکی در خیابان هفت تیر تهران، درباره وضعیت بازار مسکن در مرداد ماه به «شرق» می‌گوید: «بازار دچار رکود است و معامله چندانی نداریم؛ اما مجموعا قیمت‌ها در مرداد ماه افزایشی شد. هر روز قیمت جدیدی به ما می‌دهند. دو، سه ماه پیش به خاطر رکود قیمت‌ها را کمی پایین آوردند که معاملات مجددا انجام شود؛ اما آپارتمان‌ها به‌ویژه آپارتمان‌های نوساز از مرداد ماه ‌دچار افزایش قیمت شده است و گمان می‌کنم علت آن هم تورم سرسام‌آور مصالح ساختمانی باشد.

برای مثال آپارتمانی که خرداد و تیر به متری ۱۰۵ تومان رسیده بود، اواخر مرداد ماه به متری ۱۲۰ تومان رسید». کاکاوند، مدیر مشاور املاکی در هفت حوض نارمک هم به «شرق» توضیح می‌دهد: «در مرداد ماه معاملات فروش برای املاک ۳۰ تا ۴۰ متر شکل نگرفت، به تبع آن متراژهای بالاتر هم معامله نشد؛ چون در بازار مسکن چرخ‌دنده‌های ریز، درشت‌ترها را به حرکت درمی‌آورند. اکنون بازار دچار رکود شده و متأسفانه در قیمت‌های بالا هم این رکود شکل گرفته است؛ بنابراین کسی تمایل به جابه‌جایی ندارد. البته توانش را هم ندارند؛ چون وام مسکن هم دیگر جواب‌گو نیست. ضمن اینکه مردم به دلیل نقدشوندگی بیشتر، امنیت بیشتری در طلا و دلار احساس کردند و سرمایه‌شان بیشتر به همان سمت رفته؛ پس پولی که باید در بازار ملک بچرخد، اکنون در بازارهای دیگر بلوکه شده است».

بختیاری، صاحب مشاور املاکی در محله شهرک غرب، خیابان ایران‌زمین هم می‌گوید که در این منطقه قیمت‌های مرداد ماه نه کاهشی بود و نه افزایشی. او ادامه می‌دهد: «در این منطقه متراژها بالا و قیمت‌ها سنگین است؛ بنابراین معامله چندانی انجام نشده و در کل شهرک نهایتا دو، سه ویلا فروش رفت. به نظر می‌رسد که وضعیت مبهم دلار، چشم‌انداز بازار ملک را هم مبهم کرده است و خرید و فروش‌ها متوقف شده است». افشار، مشاور املاکی در مسعودیه، خیابان ابومسلم خراسانی هم در توضیح وضع مرداد ماه ملک در آن منطقه می‌گوید: «قیمت‌ها در مرداد ماه تقریبا ثابت ماند و فقط کسانی که پول‌لازم بودند، مجبور شدند زیر قیمت بفروشند تا ملک‌شان فروش برود.

به طور کلی رونقی در بازار نیست و در دو ماه اخیر معاملات کاملا در رکود بوده است». رکود سنگین بازار مسکن در شرایطی گزارش می‌شود که آمارهای موجود از کاهش چشمگیر ساخت‌وساز در کشور حکایت دارند. براساس گزارش مرکز آمار ایران شمار پروانه‌های ساخت مسکن تهران در سال ۹۷ حدود ۱۰هزارو ۹۵۴ پروانه بوده است. این در حالی است که براساس نتایج طرح گردآوری اطلاعات پروانه‌های ساختمانی صادرشده از طرف شهرداری‌های کشور که مرکز آمار ایران منتشر کرده است، شمار پروانه‌های احداث ساختمان تهران در سال ۱۴۰۱ به حدود پنج‌هزارو ۷۱۱ پروانه و در واقع حدود نصف رسیده است. این میزان کاهش در شرایطی رخ داده که طبق برآوردها، سالانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار واحد، عقب‌ماندگی در ساخت‌وساز کشور وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
https://akhbartimes.ir/sitemap_index.xml