یک پیش‌بینی مهم از قیمت دلار تا انتخابات مجلس

اقتصاد ۱۰۰- قیمت دلار ماه‌هاست در روندی خنثی نوسان دارد و سیاست‌‌گذار توانسته با ارزپاشی این اسکناس را در کف کانال ۵۰ هزار تومانی نگه دارد. قیمت دلار از ابتدای سال با سیاست ارزپاشی بانک مرکزی فریز شده است. محدوده‌های قیمتی ۴۸ تا ۵۱ هزار تومان در ماه‌های گذشته بیشترین بازه نوسان اسکناس دلار بوده است. کارشناسان اقتصادی با تاکید بر تورم معتقدند مهار قیمت دلار در کوتاه‌مدت شدنی است، اما در بلند‌مدت، این تورم است که بازار ارز را صعودی خواهد کرد!

یک پیش‌بینی مهم از قیمت دلار تا انتخابات مجلس

  قیمت دلار روز چهارشنبه با افزایش ۲۰۰ تومانی از نیمه کانال ۵۰ هزار تومانی فراتر رفت. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، سیاست تثبیت این اسکناس تا انتخابات مجلس پابرجاست اما دوام طولانی نخواهد داشت.

قیمت دلار روز چهارشنبه با رشد ۲۰۰ تومانی روند افزایشی داشت و با قیمت ۵۰ هزار و ۶۰۰ تومان معامله شد. این افزایش محدود،‌ بیشترین رشد قیمت در هفته جاری به حساب می‌آید.

با وجود اینکه دلار ماه‌هاست تحت تاثیر سیاست‌های ارزی بانک مرکزی با هدف مهار تورم فریز شده، اما کارشناسان اقتصادی معتقدند این فنر فشرده که مورد قبول نهاد پولی کشور نیست، جایی رها می‌شود.

در پنجمین روز هفته، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در حاشیه جلسه هیات دولت به موضوع مهار رشد افسارگسیخته نقدینگی اشاره کرد و رقم رشد نقدینگی جدیدی را بیان کرد که مناقشه برانگیز بود. او تاکید کرد: متاسفانه در کشور ما هم به دلیل کم‌انضباطی‌های پولی و مالی که در گذشته وجود داشته است، با رشد افسار گسیخته نقدینگی مواجه شدیم.

به گفته خاندوزی، این عدد از ۳۹ در سال ۱۴۰۰ به ۳۱ در سال ۱۴۰۱ و ۲۶ در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۲ در جهت انضباط بخشی کاهش پیدا کرده است. اگر سخن خاندوزی را مبنای رشد ۹ ماهه نخست نقدینگی در امسال (پایان آذر ماه نسبت به ابتدای سال) قرار دهیم، حجم نقدینگی در پایان آذر ماه برابر با ۷ هزار و ۹۸۵ همت خواهد بود. بر همین اساس رشد نقطه‌به‌نقطه این متغیر تورم ساز در پایان آذر ماه عدد ۳۵.۲ درصدی را نشان می‌دهد؛ این در حالیست که رشد نقطه به نقطه نقدینگی در پایان آبان ماه ۲۶.۲ درصد بوده است.

مهار تورم با بهای رشد افسارگسیخته نقدینگی

با این وجود محمدرضا فرزین در شصت و سومین اجلاس سالانه مجمع عمومی و فوق‌العاده بانک مرکزی تاکید کرد: سیاست‌های جدید بانک مرکزی با محورهای کنترل و مدیریت رشد نقدینگی با هدف مهار تورم، تنظیم‌گری و مدیریت بازار ارز، تقویت نظارت و اصلاح نظام بانکی، تقویت حکمرانی ریال و تقویت دیپلماسی ارزی و پولی و مدیریت انتظارات تورمی و افزایش اعتماد مردم و فعالان اقتصادی به آینده اقتصاد ایران است.

در همین راستا کارشناسان اقتصادی ارزش ذاتی دلار را که در ماه گذشته بازه ۶۰ تا ۶۱ هزار تومان بود را با یک پله صعود یعنی محدوده قیمتی ۶۲ هزار تومان در نظر می‌گیرند. به اعتقاد آنها اگر قیمت را در میانه کانال ۵۰ هزار تومان در نظر بگیریم و فاصله آن را با ارزش ذاتی محاسبه کنیم به گپ ۲۰ درصد و حباب منفی می‌رسیم که معمولا دلار این فاصله را قبول نمی‌کند.

پیش بینی قیمت دلار در هفته سوم دی‌ماه

به نظر می‌رسد برای هفته آینده، دلار در کانال ۵۱ تا ۵۲ هزار تومان قابل پیش‌بینی است. باید در نظر بگیریم علی‌رغم تلاش بازارساز معمولا در بهمن دست سیاست‌گذار برای مداخله در بازار بسته است. بنابراین تا پایان سال، انتظار حرکت دلار به سمت بالای کریدور ۵۰ هزار تومان وجود دارد. با این وجود تلاش سیاست‌گذار، کنترل و تثبیت قیمت دلار تا انتخابات پیش رو است.

تحلیلگران اقتصادی می‌گویند اگر در بحث سیاست خارجی خبرهای مثبتی نشنویم، تا انتهای سال بعید است که دولت بتواند قیمت دلار را ثابت نگه‌ دارد و سیاست تثبیت قیمت دلار ادامه‌دار باشد.

پیش بینی قیمت دلار تا یک سال آینده / چه عواملی بر تعیین قیمت دلار موثرند؟

میثم رادپور کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز، افزایش فروش نفت را دلیل بازشدن دست سیاست‌گذار برای مهار قیمت دلار می‌داند.

این  کارشناس اقتصادی بر ارزپاشی بانک مرکزی به واسطه افزایش فروش نفت تاکید دارد. خلاصه این گفت وگو  را در ادامه می‌خوانید.

دلیل عمده ثبات فعلی بازار ارز به افزایش فروش نفت کشور مربوط است. در حال حاضر ایران حدود ۲.۵ میلیون بشکه نفت می‌فروشد و این عملکرد باعث شده است وضعیت موازنه پرداخت‌های ما نسبت به گذشته بهبود پیدا کند و شاهد ثبات نسبی در بازار ارز باشیم. اما در بلندمدت‌، تورم کشور تعیین‌کننده مقدار جابه‌جایی قیمت ارز است. 

باید توجه داشت در کوتاه‌مدت به ویژه در مدت اخیر به دلیل افزایش فروش نفت، ثبات نسبی به بازار برگشته است. این ثبات را نمی‌توان طولانی‌مدت دید؛ زیرا در نهایت، موضوع تورم بر بازار ارز غلبه می‌کند.

موضوع تورم در سال‌های اخیر جابه‌جایی‌های جدی را برای کالا و خدمات در کشور به دنبال داشته است. به گمانم با وجود تورم‌های بالایی که تجربه می‌کنیم ثبات قیمت دلار ماندگار نیست. اگر افق زمانی را یک ساله در نظر بگیریم و بخواهیم پیش‌بینی برای قیمت دلار داشته باشیم باید به همان اندازه‌ای که در طول یک سال تورم داریم، روی قیمت ارز بگذاریم.

به اعتقاد من بهترین پیش‌بینی کننده و متر قیمت دلار نرخ رشد تورم است. قطعا اگر بازه بلند‌مدت را در نظر بگیریم تصور نمی‌کنم افزایش فروش نفت با وجود تورم بتواند بازارا ارز را کنترل کند. معتقدم این بازار با تورم جابه‌جا خواهد شد و این مساله با توجه به مفروضات فعلی اقتصاد و برابری قدرت خرید، طبیعی و منطقی است.

حدود سه ماه تا پایان سال باقی مانده و در همین مدت، حدود ۱۰ درصد به تورم افزوده خواهد شد. اگر در حال حاضر تورم را ۴۰ درصد در نظر بگیریم، سه ماهه آن همین مقدار ۱۰ درصد است و این تورم انباشته می‌شود. اگرچه افزایش فروش نفت می‌تواند زمان اثرگذاری تورم در بازار ارز را به تاخیر بیاندازد، اما در نهایت نمی‌تواند اثر انباشته تورم را کنترل کند.

هر چند تا سه ماه دیگر ممکن است ارز جابه‌جایی جدی نداشته باشد اما اگر این مدت، بشود ۶ ماه یا ۱۲ ماه، اثر انباشته تورمی که در این مدت ایجاد شده آزاد می‌شود. بنابراین افزایش فروش نفت می‌تواند زمان اثرگذاری تورم را به تاخیر بیندازد اما نمی‌تواند در نهایت مانع اثرگذاری آن شود. اگر بازار ارز را کوتاه‌مدت ببینیم ثبات نسبی برقرار است اما با دید بلندمدت باید به اثر تورم توجه کرد.

جیهانی: قیمت دلار در روزهای آینده احتمالا به این عدد می‌رسد

تسنیم نیز نوشت: کارشناس بازارهای مالی گفت: در گزارش های تراز تجاری، صادرات نفتی و غیرنفتی و تعاملات بین المللی وضعیت بسیار خوبی داریم که بر نرخ دلار موثر است، بنابراین مردم به هیجانات زودگذر توجه نکنند.حمیدرضا جیهانی با بیان اینکه ما همیشه بازارها را از منظر علمی تحلیل می کنیم، ادامه داد: نباید به فضاهای زودگذر و هیجانی توجه کرد. قائدتا ما در بازارها ریسک های سیستماتیک و ریسک های غیر سیستماتیک داریم.

وی افزود: ریسک های سیستماتیک در بازار ارز، بحث های اقتصادی ما است که خوشبختانه در گزارش های تراز تجاری، صادرات غیرنفتی و تعاملات بین المللی وضعیت بسیار خوبی داریم که این ها ریسک ها به صورت واقعی در ذات ارزش گذاری پول ملی ما و نرخ برابری ارزها اثرگذار هستند.

شباهت هیجانات در جنگ غزه و حادثه کرمان

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: ما یک سری ریسک های غیر سیستماتیک داریم که خارج از آن بازار اثرگذارند و در اثر موضوعات مختلف بازارها را به تلاطم و هیجان می‌اندازند که دقیقا همین ماجرای افزایش نرخ ارز با وقوع حادثه کرمان را در زمان شروع جنگ غزه هم داشتیم و شاهد بودیم که به صورت روانی و به خاطر هیجان در رفتار فعالین بازار و بعضی رسانه های مسئله دار، بازار را به‌صورت مقطعی متشنج کردند.

وضعیت ذخایر ارزی کشور خوب است، به هیجانات توجه نکنید!

جیهانی اشاره کرد: در آن زمان شاهد بودیم که در ابتدای کار نرخ دلار افزایش یافت و بسیاری از دلالان شروع به فروختن ارز مردم کردند و هیجان دادند که نرخ ها افزایش پیدا خواهد کرد. باتوجه به اینکه در ذات بازار ارز ما به لحاظ اقتصادی و مولفه های اثرگذار اصلی مثل عرضه و تقاضا، ذخایر ارزی بانک مرکزی و تسلط بسیار خوبی که در چندماه اخیر بازارساز روی بازار داشته است، فکر نمی کنم که این هیجان کوتاه مدت ادامه دار باشد و قطعا هفته آینده بازار دوباره به ثبات می رسد و حتی ممکن است کمتر از قیمت روزهای گذشته هم برسد و فقط این مردم عادی هستند که گرفتار هیجان های کاذب رسانه های مسئله دار، کانال های تلگرامی و دلالان کف بازار می شوند و از آن‌ها توسط این گروه ها نوسان گیری می شود. به نظر من بازار بر میگردد و هیجانات فروکش خواهد کرد.

منبع:عرشه آنلاین
 
 

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
https://akhbartimes.ir/sitemap_index.xml